YAPTAT KERVANSARAY KAHVESİ 

MIRRA VE FAYDALARI

MIRRA: Aslında arap coğrafyasında sıklıkla tüketilen kahvelerden biridir. Diğer kahvelerden farkı oldukça acı olmasıdır. Mırra Kahvesi acı tadıyla meşhurdur. Mırra kelime anlamıyla arapça “mur” yani “acı” dan gelmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesine özgü bir kahvedir. Özellikle Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin ve Adıyaman da tüketilmektedir.

Mırra yıllardır geleneksel kalmış tek kahvedir. Mırranın içim ve sunum adabı yörelere göre değişmektedir. Mırrayı yapmak için özel bir kahveye gerek yoktur. Dilediğiniz herhangi bir kahve ile yapabilirsiniz.

Mırra Kahvesi Nasıl Yapılır: Kahve ağaçlarından toplanan kaliteli kahve çekirdekleri toplanır, temizlenir ve kurutulur. Kurutulan kahve çekirdekleri kavrulur.  Kavrulduktan sonra dibekte dövülür. Kahvenin dibekte dövülmesinin daha güzel olmasını doğallığına doğallık katması tadına tat katması ve daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. Mırra Türk kahvesine nazaran daha az dövülür. Tanecikleri Türk kahvesi gibi toz değil biraz daha iri kullanılmakta. Elde edilen kahve kaynamış suya konur. Uzun bir süre kaynatılmalıdır. Kahvenin telvesi ayrılıp köpüklenene kadar kaynatılmalıdır. Tam anlamıyla kaynayan kahvenin üzerinde ince bir sıvı oluşuyor. Oluşan katı sıvıya “mutbak” denir elde edilen mutbak süzülür. Süzülen mutbak kaynatılmak üzere içi geniş büyük bir tencereye konur. Kaynatılan mutbak a güzel koku versin diye kakule de konulabilir. İyice kaynayan mutbak a kahve çekirdekleri eklenir.(mutbak miktarına göre çekirdek konmalıdır.) Çekirdekler le kaynama bırakılan mutbak a sürekli su eklenmelidir. İyice kaynayan mutbak soğutulmaya bırakılır. Soğuyan mutbak tam anlamıyla mırra olmuştur. Mırra servise hazırdır.

Mırra cezvelere konup ısıtılır. Isıtıldık tan sonra ise ibriğe konur. Küçük fincanlarda tek yudumluk servis edilir. Buda mırranın adabıdır.

 

Mırranın faydaları:

Safra kesesi taşı,

Kalp ve damar hastalıkları,

Rektum kanseri,

Alzheimer,

Bunama,

Baş ağrısı,

Selülit e,

Karaciğer hastalıklarına,

Prostat kanseri,

Kemik erimesi

Not: Fazlası zarardır gereğinden fazla tüketilmemesi önerilir.